MUZIKE SHQIP ME TE BUKURA NE BOTE,WINDOWS SHQIP FILMA SHQIPTAR DHE PROGRAME FALAS 2023

MESIME QYSH ME BERE DIETE

« Older   Newer »
  Share  
FLUTURA
view post Posted on 13/5/2011, 20:23     +1   +1   -1




image

Dieta me molle

Frazeologjia angleze e pėrshkruan kėtė frut kėshtu: “Njė mollė nė ditė, i thotė mjekut ik”, qė do tė thotė se efektet e saj janė tė shumta dhe mjaft kurative. Nė bazė tė njė studimi qė ka bėrė studioja e njohur e dietave “San Xhorxh” nė Londėr, vihet re se mes 50 personave tė cilėt kanė mbajtur dietė me fruta, ata qė kanė pėrdorur mollėn si dietė kanė mundur tė humbasin disa kilogramė brenda dhjetė ditėve, pa dėmtuar organizmin. Studiuesit tregojnė se nė shumicėn e rasteve aplikimi i dietave bėhet shkak pėr prishjen e regjimit tė shėndetit tonė, duke pasur efekte negative mbi shėndetin. Ndėrkohė qė me mollėn nuk ndodh kėshtu. Me tė gjitha vlerat ushqyese qė ka fruti i mollės, ai arrin qė tė mbajė trupin nė nivel normal, si dhe duke eliminuar dhjamėrat e tepėrta. Flavonoidi, arrin tė futė nė aksion fibrat e trupit tonė, pa dėmtuar organizmin, ndėrkohė qė aksioni do tė ndihmohet nga vitamina C, e cila bėn tė mundur djegien e tė gjitha lėndėve tė dėmshme qė gjenden nė trup dhe shkaktojnė mbipeshėn, siē ėshtė kolesteroli dhe disa oksidantė tė tjerė, tė cilėt bėhen shkak pėr plakjen e parakohshme. Nė 100 gramė mollė do tė gjejmė 40 kalori, 10 gramė sheqerna, potas, ndėrkohė qė ajo pėrmban njėkohėsisht vitaminat B dhe C, acidin nitrik dhe acidin malik. Vitamina B1, e cila gjendet me shumicė te molla, tė ndihmon tė heqėsh lodhjen, nervozizmim si dhe mungesėn e oreksit, ndėrsa vitamina B2 i mbron muskujt e gojės, riforcon flokėt dhe shmang rudhat, ndėrsa acidi nitrik dhe ai malik bėjnė tė mundur shkrirjen e ushqimeve tė rėnda nė stomak, nė mėnyrė qė tė mos e lodhin atė, ndėrsa vitamina C shėrben pėr tė dezinfektuar tė gjithė organizmin dhe veēanėrisht aparatin e tė ushqyerit si dhe arrin tė djegė tė gjitha mikrobet e ndryshme qė gjenden pėrgjatė saj.

Si ta fillojmė?

Nė darkė sugjerohet qė tė shkojmė pėr tė fjetur duke pirė fillimisht njė gotė me lėng molle. Kujdes nėse lėngu qė pini ėshtė qind pėr qind lėng molle, nė mėnyrė qė edhe dieta tė arrihet plotėsisht. Ndėrkohė qė nė mėngjes e nisim ditėn sėrish me njė lėng molle tė freskėt. Rreth orės njėmbėdhjetė fillojmė dhe qėrojmė njė kokėrr mollė, pasi ta presim nė feta e vendosim nė njė pjatė dhe mė pas derdhim mbi tė pak lėng limoni. Efekti i kurativ ėshtė shumė i madh, ndėrkohė qė arrin tė mbajė nė nivele tė pranueshme edhe lėkurėn e fytyrės. Gjatė paradites sugjerohet ngrėnia e gjysmės sė kokrrės sė mollės, ndėrkohė qė orari tjetėr i fillimit tė dietės ėshtė ai i pasdites, rreth orės katėr ose pesė. Duhet tė kemi parasysh qė limiti midis periudhės sė parė dhe asaj tė dytė, tė mos jetė mė shumė se pese orė. Pra nėse kemi ngrėnė gjysmėn e mollės nė orėn 11, gjysmėn tjetėr duhet ta hamė pas pesė orėsh, pra nė orėn katėr tė pasdites. Ndėrkohė qė nė mbrėmje nėse dėshironi, mund tė jeni tolerantė, duke ngrėnė njė darkė tė lehtė, por mos harroni se nėse do tė hamė ushqime gjatė dietės, efektet do t’i shihni me vonesė. Ndėrkohė qė mos harroni kėshillėn qė ju kemi dhėnė nė fillim para se tė shkoni pėr tė fjetur; sėrish njė gotė me lėng molle, nė mėnyrė qė tė kompletoni dietėn e ditės suaj. Nėse vazhdoni kėshtu pėr dhjetė ditė, atėherė do tė shihni se do tė humbisni pothuajse njė kilogram nė ditė dhe nė rast se nuk i qėndroni asaj besnik, atėherė sėrish do tė shihni se do tė keni humbur disa nga kilet tuaja tė tepėrta. Ndėrkohė qė brenda dietės sė sugjeruar, ju sugjerojmė qė ta kompletoni atė me anė tė njė maske. Pasdite pėr tė gjitha ata persona qė e shohin se po i shtohen rudhat e fytyrės, mund tė pėrdorin njė maskė, e cila pėrbėhet nga feta tė holla molle si dhe njė gotė qumėsht. E mbajmė atė pėr 45 minuta dhe mė pas e pastrojmė me ujė tė ftohtė, nė mėnyrė qė tė aroma e mollės tė mbetet pėr njė kohė tė gjatė nė epidermėn e lėkurės, duke shėrbyer si njė tonik perfekt i saj.

 
Top
view post Posted on 13/5/2011, 20:27     +1   +1   -1
Avatar

DURRSAK KAM LE DURRSAK DO TE VDES!https://www.dailymotion.com/alice-desi

Group:
Administrator
Posts:
6,279
Location:
DURRES

Status:
Offline


Mollėt qė mund tė na hyjnė nė punė

Mos harroni se nė treg gjenden shumė lloje mollėsh. Mendoni se 7 mijė varietete kultivohen nė tė gjithė botėn, tė gjitha me aroma, ngjyra dhe madhėsi tė ndryshme, qė do tė thotė se efektet nuk janė njėsoj. Ndėr mė tė zakonshmet dhe qė ka mė shumė efekt, janė mollėt renete, limonelat dhe tė famshmet Granny Smith. E para ka efekt vėrtet tė madh, nėse do tė pėrdoret nė dietėn e sugjeruar. Origjina e mollės si frut, vjen nga vendet e Azisė Qendrore dhe asaj Perėndimore, i cili kultivohet prej shekujsh nė tė gjithė botėn. Mollėt mė tė mira pėr dietėn tonė janė ato me ngjyrė tė gjelbėr, kjo pėr faktin se ato pėrmbajnė shumė sodė dhe menjėherė sapo hyjnė nė organizėm hyjnė nė veprim tė menjėhershėm me acidet e tjera tė trupit. Kujdes, mos i vendosni mollėt nė njė vend me frutat ose perimet me gjelle, pasi ajo prodhon njė gaz natyral qė ėshtė etileni, sė bashku me bananet dhe pjeprin, qė mund tė prishė edhe ushqimet e tjera qė gjenden aty. Mollėt janė shumė tė pasura me fibra dhe ndihmojnė pėr tė mbajtur nė nivelin bazė kolesterolin si dhe parandalojnė kancerin. Me anė tė njė molle nė ditė, ne sigurojmė 20 pėr qind tė fibrave tė nevojshme nė njė ditė, po kaq kalori dhe yndyrna, me pėrjashtim tė kolesterolit. Nė rast se nuk doni t’i hiqni mollės lėkurėn, pastrojeni atė me lėng limoni, portokalli ose ananasi, nė mėnyrė qė efekti i dietės sė sugjeruar tė jetė sa mė i plotė dhe i efektshėm.

Efektet e mollės

Nė 100 gramė mollė do tė gjejmė :
40 kalori
10 gramė sheqerna
Potas
Vitamina B dhe C,
Acidin nitrik dhe acidin malik.

-Vitamina B1, largon lodhjen, nervozizmin si dhe mungesėn e oreksit
-Vitamina B2, forcon muskujt e gojės, riforcon flokėt dhe shmang rudhat
-Acidi nitrik dhe ai malik shkrijnė ushqimet e rėnda nė stomak
-Vitamina C, dezinfekton organizmin dhe aparatin e tė ushqyerit.
 
Top
FLUTURA
view post Posted on 13/5/2011, 20:27     +1   +1   -1




Dieta me sallatė

Po vjen pranvera dhe bashkė me tė dhe dėshira pėr shumė fruta dhe perime! Prandaj dieta qė kemi zgjedhur pėr ju ka si bazė sallatėn. Kjo dietė do t’ju japė shumė energji, perimet e freskėta dhe frutat pėrmbajnė nė fakt shumė minerale dhe vitamina. Sallata pėrmban pak kalori, prandaj mund tė hani racione mė tė mėdha. Natyrisht qė edhe me kėtė dietė ėshtė e rėndėsishme tė pish shumė ujė (edhe kafe e ēaj do tė ishte shumė mirė, por nė doza tė kufizuara). Kujtohuni ta pėrdorni kėtė dietė vetėm pėr periudha tė shkurtra kohore.

Mėngjesi

Sallatė frutash

Qėroni gjysėm papaje (frut ekzotik me fara) (200gr)

Pastrojeni nga farat dhe priteni nė copa tė vogla

Qėroni 100gr kivi dhe priteni nė feta

Pėrziejini frutat dhe shtoni 200 gr manaferra dhe 50ml lėng portokalli

Rreth 150 kalori

Paraditja:

Sallatė me kastraveca

Lani 200 gr tranguj dhe 100 gr rrepa

Pritini nė copa dhe pėrziejini

Shtoni disa gjethe ēikore

Aromatizojeni me njė lugė tė vogėl majonezė dhe njė lugė tė vogėl me erėza

Rreth 50 kalori

Dreka:

Sallatė me domate dhe kėrpudha

Lani 250 gr domate, njė qepė, 100 gr kėrpudha, 30 gr sallatė jeshile

Shtoni 30 gr proshutė tė pjekur tė ndarė nė kubikė tė vegjėl

Aromatizojeni sallatėn me njė lugė tė vogėl majonezė dhe me erėza

Rreth 200kalori

Pasditja

Sallatė papaje

Prisni 200 gr papaje nė kubikė tė vegjėl dhe shėrbejini mbi njė shtresė gjethesh sallate. Pėrzieni 50 grkos me pak lėng limoni dhe shtojani papajės.

Rreth 50 kalori

Darka

Sallatė specash dhe selinoje

Lani njė spec tė kuq (150 grė), 100 gr selino dhe 100 gr tranguj. Pritini perimet nė feta dhe shtoni 40 gr djathė dhe 50 gr bizele.

Aromatizojeni sallatėn me pak majonezė dhe me erėza

Rreth 200 kalori..
 
Top
view post Posted on 13/5/2011, 20:28     +1   +1   -1
Avatar

DURRSAK KAM LE DURRSAK DO TE VDES!https://www.dailymotion.com/alice-desi

Group:
Administrator
Posts:
6,279
Location:
DURRES

Status:
Offline


Dieta e pranverės

“Tė jesh nė dietė nuk do tė thotė tė mos hash, apo tė neglizhosh vaktet, pėrkundrazi dieta funksionon vetėm nėse ėshtė e balancuar. Kjo do tė thotė tė mos pėrjashtosh asnjė nga elementet ushqyese e tė respektosh nevojėn e pėrditshme pėr kalori. Vetėm kėshtu mund tė humbasėsh peshė pa u lodhur e njėkohėsisht tė jesh nė formė tė mirė shėndetėsore…”

Mos neglizho asnjė vakt

Tė gjitha vaktet duhet tė konsumohen nė mėnyrė tė rregullt. Bėni kujdes tė hani gjithmonė nė mėngjes qė ėshtė edhe momenti mė i rėndėsishėm. Kujdesuni tė konsumoni (pa e tepruar) bukė, makarona apo oriz, sidomos nė pjesėn e parė tė ditės. Ha gjithmonė fruta. Keni rrugė tė lirė konsumimin e frutave, por gjithmonė pa e tepruar, pasi mund tė bėhen shkak i fryrjeve tė barkut. Mos harroni perimet. Pėrveēse tė pasura nė fibra, perimet si tė gjalla, ashtu edhe tė pjekura, pėrmbajnė sasi tė konsiderueshme proteinash dhe kripėrash minerale. Pėr mė tepėr nėse konsumohen para pjatave tė tjera ndikojnė drejtpėrdrejtė nė uljen e oreksit, duke ju dhėnė ndjesinė e ngopjes. Proteinat mbi tė gjitha. Hani mish ose peshk, nė drekė ose darkė. Mundohuni t’i zgjidhni pa dhjamė, duke i shoqėruar me njė lugė vaj ulliri. Tjetėr? Pėrpiquni tė konsumoni bukėn e zezė ose atė tė misrit, mes vakteve zgjidhni njė frut ose kos. Nėse nuk keni kohė pėr tė gatuar pėrdorni sallatat (sidomos atė jeshile) tė cilėn mund ta shoqėroni me njė copė djathi tė freskėt jo shumė tė yndyrosur. Nėse doni tė hani ėmbėlsira duhet tė hiqni dorė nga frutat dhe buka..
Vizitor
Vizitor






 
Top
FLUTURA
view post Posted on 13/5/2011, 20:28     +1   +1   -1




DIETA ANTISTRES

Njė dietė e shėndetshme ėshtė ilaēi i duhur pėr tė pėrballuar ankthin dhe stresin pėrpara provimeve. Rrugė tė lirė nė tavolinė pėr pjatat me bazė makaronat, orizin, fruta, perime dhe vezė tė ziera. Bėni kujdes! Dietologėt kėshillojnė sa mė pak kafe, qė tradicionalisht shoqėron netėt pėrpara provimeve. Kjo ėshtė kjo njė dietė antistres pėr tė gjithė studentėt pėrpara provimeve, tė cilėt vuajnė nga ankthi dhe pagjumėsia. Sipas dietologėve, kėsaj diete qė tė ndihmon tė pėrballosh kėtė situatė tensioni, nuk duhet t’i mungojė buka, makaronat, apo orizi, sallatrat jeshile, qepa, djathi i freskėt, kosi, vezėt e ziera, qumėshti i ngrohtė, qė ul aciditetin gastrik, fruta tė ėmbla dhe tė zhytura nė mjaltė, qė favorizojnė gjumin dhe ndihmojnė organizmin tė shlodhet, pėr tė pėrballuar me energjinė e duhur dhe pėrqėndrim, sfidėn shkollore.

Kėto ushqime kanė nė pėrbėrje njė aminoacid qė ndihmon nė sintezėn e serotoninės, neuronit tė mirėqėnies dhe neurotrasmetuesit cerebral qė nxit shlodhjen. Serotinina rritet nėn konsumin e ushqimeve qė kanė nė pėrbėrje sheqerna tė thjeshta, siē janė frutat e stinės.

Mes perimeve vendin e parė e zė sallata jeshile e shoqėruar nga qepa dhe hudhrat

Ndėrsa pagjumėsia provokohet nga kafeja, patatinat me qese e ēokollatat, qė janė shpesh tė pranishme gjatė kėtyre ditė-netėve.

Ėshtė e nevojshme qė tė shlodhesh mjaftueshėm, duke bėrė kujdes me tė ngrėnėt, duke eleminuar ushqimiet e rėnda dhe me pėrmbajtje eksituese. Duhet eleminuar kafeja, ēaji, kakaoja, pėr shkak tė kafeinės, por edhe pijet alkoolike, qė shkaktojnė gjumė tė keq dhe me zgjim tė vėshtirė.

Gjithashtu jashtė liste mbeten ushqimet pikante, me erėza, piper tė kuq, apo kripė me bollėk. Madje edhe ushqimet e konservuara duhen mbajtur larg..
Vizitor
Vizitor






 
Top
view post Posted on 13/5/2011, 20:29     +1   +1   -1
Avatar

DURRSAK KAM LE DURRSAK DO TE VDES!https://www.dailymotion.com/alice-desi

Group:
Administrator
Posts:
6,279
Location:
DURRES

Status:
Offline


Dieta e ditėve tė ftohta

Dimri ėshtė stina gjatė sė cilės rritet nevoja pėr kalori.
Pse?
Sepse i ftohti duhet tė luftohet.

Produktet bazė qė duhen konsumuar gjatė stinės sė dimrit janė ato tė pasurat mė karotina si karotat, kungujt, domatet, patatet, spinaqi, panxhari, brokoli, rrepat. Duhen zgjedhur fruta tė pasura me vitaminė C, si agrumet, dhe me vitaminė E, qė ndodhet te gruri, frutat e thata, vajin e ullirit dhe patatet. Ka veprim antioksidues dhe pėrtėritės.

Bashkė me tė ftohtit rritet edhe nevoja e pėrditshme energjetike, sepse njė pjesė e kalorive shėrbejnė pėr tė mbajtur trupin nė temperaturė optimale. Ja pėrse arrat, lajthitė, bajamet, kikirikėt janė tė kėshillueshme, sepse pėrmbajnė njė sasi tė madhe acidesh yndyrore tė rėndėsishme pėr membranat qelizore, por dhe pėr njė lėkurė tė shėndetshme dhe tė re.

Mėngjesi

Qumėsht i skremuar (150 gramė)

Kafe

1 fetė buke e thekur

Marmelatė ose mjaltė (10 gramė)

Ose

Kos i skremuar (125 gramė)

Fruta tė thata (100 gramė)

Ēaj ose kafe me njė lugė mjaltė

Vakti i ndėrmjetėm (ora 11)

Lėng portokalli (150 grami)

Dreka

Zgjidh mes:

Spageti me domate dhe borzilok (80 gramė)

Pasta dhe fasule (40 gramė pastė; 130 gramė fasule tė freskėta; 40 gramė fasule tė thata)

Sallatė perimesh dimėrore nė avull:

Lulelakėr ose brokoli (100 gramė)

Patate (100 gramė)

Karotė (100 gramė)

Qepė (100 gramė)

Sallatė me:

Kėrpudha tė prera (100 gramė)

Selino (100 gramė)

Djathė i grirė (100 gramė)

Vaj ulliri (10 gramė)

Lėng limoni

Bukė (50 gramė)

1 filxhan ēaj i nxehtė me bimė tretėse

Pasditja

1 filxhan ēaj me 3 biskota

Darka

Zgjidh mes pjatave tė mėposhtme

-Supė:

1 vezė

Djathė furre (10 gramė)

Lėng mishi

Kripė dhe majdanoz i grirė

-Krepa me kėrpudha

- Kofsha pule me limon:

- 1 kofshė pule

- lėng limoni

- 2 lugė vaj ulliri

- kripė dhe piper i zi

- Skallop qengji me verė tė bardhė:

- mish qengji (100 gramė)

- verė e bardhė

- vaj ulliri (5 gramė)

- kripė dhe piper.
 
Top
FLUTURA
view post Posted on 13/5/2011, 20:30     +1   +1   -1




7 ushqimet qė tė mbajnė tė ri

“Rinia e pėrjetshme” dhe “pavdekėsia”, dy prej ėndrrave tė hershme tė njerėzimit, frymėzojnė shkencėtarėt qė gjejnė te ushqimet elementė tė bukurisė dhe jetėgjatėsisė

7 ushqimet qė tė mbajnė tė ri

1.Vaji i ullirit

Katėr dekada mė parė, kėrkime nga studimi i kryer nė shtatė shtete, tregoi se vaji i ullirit ėshtė pėrgjegjėsi pėr rastet e pakta, pėr sėmundjet e zemrave dhe tė kancerit nė ishullin grek tė Kretės. Tani, ne dimė se vaji i ullirit pėrmban polifenol, njė antioksidant tė fortė qė parandalon sėmundje tė ndryshme nė moshė tė madhe.

2.Vera

Tė pish alkool, do tė thotė t’u hapėsh dyert sėmundjeve tė zemrės. Tė gjitha pijet alkolike sjellin probleme, pėrveē verės sė kuqe, e cila ėshtė vėnė nė qendėr tė studimeve. Vera e kuqe pėrmban resveratol, njė substancė e cila, pas studimeve tė bėra te kafshėt, tregoi se mund tė aktivizojė gjene qė ngadalėsojnė plakjen e qelizave.

3.Boronicat

Nė njė studim tė gjerė tė publikuar nė vitin 1999, kėrkimet e bėra nga Universiteti i Taftit, nxorėn nė dritė faktin se minjtė e ushqyer pėr njė periudhė kohe me boronica, jetuan mė gjatė se tė tjerėt, pėr njė kohė tė barabartė me 10 vite njerėzore. Pėrbėrėsit e boronicės ulin oksidimin e dėmshėm dhe pėrmirėsojnė deficitet qė nė memorie.

4.Peshku

Tridhjetė vjet mė parė filluan studimet rreth numrit tė vogėl tė rasteve me sėmundje tė zemrės te inuitėt, banorė tė lindur tė Alaskės. Arsyeja ishte e thjeshtė: Konsumimi i madh i peshkut. Te peshku gjendet me sasi tė bollshme acidi yndyror omega-3, qė ndihmon nė uljet e dėmeve qė sjell kolesteroli nė arterie dhe mbron zemrėn nga ritmet anormale.

5.Kosi

Nė vitet 1970, ish-Republika Sovjetike e Gjeorgjisė, mburrej me faktin se kishte mė shumė 100-vjeēarė pėr frymė tė populltės se nė ēdo rajon tjetėr tė botės. Koha nxori nė dritė sekretin: Konsumimi i madh i kosit. Kosi ėshtė pasur me kalcium dhe me “baktere tė mira”, qė ulin rrezikun e ostoperozės dhe tė sėmundjeve nė moshėn e tretė.

6.Bajamet

Studimet e bėra nga “Ithtarėt e Ditės sė Shtatė”, njė sekt fetar qė predikon edhe jetėn e shėndetshme dhe dietat vegjetariane, tregojnė se ata qė konsumojnė rregullisht bajame, lajthi apo arra, pėrfitojnė 2.5 vjet jetė mė shumė sesa ajo qė do tė jetonin nėse nuk do tė ushqeheshin me to. Sekreti? Numri i lartė i vitaminave dhe mineraleve te kėto ushqime.

7.Ēokollata

Popullata e fisit Kuna, nė ishujt San Blas, nė brigjet e Panamasė kanė njė numėr nėntė herė mė tė ulėt tė rasteve me sėmundje tė zemrės se nė krejt pjesėn tjetėr tė brigjeve panamaiane. Arsyeja? Ata konsumojnė shumė lėngje me bazė ēokollatėn, ēka pėrmirėson ndjeshėm qarkullimin e gjakut, ul rrezikun pėr tensionin e lartė dhe tė diabetit tė tipit 2.

Ushqimi ėshtė faktori kryesor qė ndikon pėr tė pasur njė jetė tė gjatė dhe tė shėndetshme. Nė qoftė se doni tė gėzoni “rininė e pėrjetshme” dhe tė shtoni numrin e viteve tė jetės suaj, atėherė duhet tė dini se cilat janė ushqimet e njė jete mė tė gjatė dhe nė harmoni me natyrėn. Pjesa mė e madhe e shqiptarėve, sidomos pas viteve ’90, kanė vuajtur pėrherė nga mbipesha dhe obeziteti, tė cilat nuk janė vetėm njė problem estetik, por edhe njė faktor rreziku pėr shumė sėmundje.

Shqiptarėt, tashmė tė ndėrgjegjėsuar nė lidhje me problemet qė shkakton mbipesha dhe obeziteti pėr shėndetin, kanė ndjerė nevojėn e korrigjimit tė kėtij problemi, duke u konsultuar me dietologė dhe duke iu drejtuar qendrave distike.

Dietologia Enkelejda Ferrollari, na tregon se cilat janė ushqimet mė tė shėndetshme dhe se si duhen pėrdorur ato. Ndėr kėto ushqime mund tė pėrmendim vajin e ullirit, peshkun, kosin, ēokollatat, verėn, bajamet dhe lajthitė etj. E pėrbashkėta e kėtyre ushqimeve ėshtė se ato pėrmbajnė nė sasi tė konsiderueshme edhe pėrbėrės antioksidues, tė cilėt pengojnė veprimtarinė e radikaleve tė lira nė trupin e njeriut. Kėto radikale tė lira kanė aftėsinė tė shkatėrrojnė njė sėrė qelizash qė duhen pėr funksionimin normal tė organizmit.

“Tė tėra kėto ushqime qė pėrmendėm janė ushqime tė domosdoshme pėr organizmin e njeriut dhe qė pėrmbajnė shumė vlera ushqyese, qoftė nė nivel makro, qoftė mikro. Por qė, sigurisht, gjatė konsumit tė kėtyre ushqimeve, duhet tė jemi tė kujdesshėm pėr tė mos tejkaluar sasitė e domosdoshme”,- thekson dietologia Ferrollari.

“Vaji i ullirit ėshtė i pasur me vitamina A dhe E, si dhe me pėrbėrės tė grupit tė fenolėve qė veprojnė si antioksidues dhe ndihmojnė nė eliminimin e radikaleve tė lira. Peshku dhe kosi janė njė burim shumė i mirė proteinash pėr organizmin. Peshku ėshtė gjithashtu edhe njė burim kryesor i acideve yndyrore esenciale omega 3, tė cilat organizmi i njeriut nuk arrin t’i sintetizojė vetė, por i merr tė gatshme nga ushqimet. Konsumi i peshkut ndihmon nė uljen e sasisė sė kolesterolit tė keq, si dhe nė parandalimin e sėmundjeve tė ndryshme kardiovaskulare.

Pėr sa i pėrket kosit, pėrveēse njė burim shumė i mirė proteinash dhe kalciumi, ėshtė edhe njė burim shumė i mirė me pėrbėrės probiotikė qė ndihmojnė nė rregullimin e florės bakteriale nė organizėm, ē’ka sjell njė funksionim tė mirė tė aparatit tretės. Por, mes kėtyre ushqimeve, ka edhe nga ato qė duhen mbajtur nėn kontroll pėr tė mos e parė veten me disa kilogramė mė shumė. “Vera, ēokollata hyjnė nė grupin e ushqimeve qė duhet t’i konsumojmė nė mėnyrė tė kontrolluar. Ato pėrmbajnė disa pėrbėrės tė grupit tė fenolėve qė shėrbejnė si antioksidues shumė tė mirė, por nga ana tjetėr janė ushqime kalorike dhe qė konsumi me tepri shkakton njė masė kalorie tė tepruar nė organizėm, ēka ēon nė depozitimin nė masė dhjamore.

Lajthitė dhe bajamet ose frutat e thata, gjithashtu, hyjnė nė grupin e ushqimeve qė duhet tė konsumohen me kujdes pa i tejkaluar sasitė, pasi megjithėse janė njė burim shumė i mirė proteinash, acidesh yndyrore tė pangopura, vitaminash (E, B6, etj.) kripėrash minerale (hekur, magnez, kalcium etj.),janė gjithashtu ushqime plot kalori, qė depozitohen nė masė dhjamore nėse konsumohen me tepri. Konsumi i tyre nė sasira tė vogla, ka aftėsi shumė tė mira antioksiduese, tė rregullatorit tė sasisė sė glicemisė nė gjak, si dhe tė nivelit tė kolesterolit. Pra, tė tėra kėto ushqime janė tė domosdoshme pėr organizmin, por tė konsumuara nė sasi tė kontrolluara”, - pėrfundon dietologia Ferrollari..
 
Top
view post Posted on 13/5/2011, 20:30     +1   +1   -1
Avatar

DURRSAK KAM LE DURRSAK DO TE VDES!https://www.dailymotion.com/alice-desi

Group:
Administrator
Posts:
6,279
Location:
DURRES

Status:
Offline


Ha njė pjatė makarona

Makaronat janė njė ’serbator’ i humorit tė mirė, duke ndihmuar pėr depresionin, irritimin, problemet diabetike, renale dhe kardiake. Garancia ėshtė e dietologėve italianė.

“Makaronat pėrmbajnė Triptofanin, njė aminoacid qė transformohet nė serotoninė, qė nxit hormonin e lumturisė”- sqaron Defendente Febbrari, ekspert i sėmundjeve tė metabolizmit. Sipas tij, pėr kėtė arsye, duke ngrėnė makarona, ndjen njė lloj kėnaqėsie.

Pėr tė njėjtėn gjė flet edhe dietologia Maria Gabriella Carfora, e cila sqaron se ėshtė evidentuar nė mėnyrė shkencore, reagimi i organizmit tė personave qė kanė vuajtur nga depresioni, ndjenja e irritimit tė pashkak dhe pagjumėsia, pas njė diete makaronash.

“Tė hash vetėm proteina krijon probleme. Tė eleminosh karbohidratet nga tavolina pėr tė ngrėnė mė shumė proteina pėr njė kohė tė gjatė mund tė provokojė probleme diabeti, renale dhe kardiake”- thotė Giorgio Calabrese, docent nė Universitetin Katolik “S. Cuore” nė Piacenza.

Sipas tij, duke ngrėnė njė pjatė me makarona, krijohet njė raport i mirė me karbohidrate dhe insulina qėndron nė normėn e duhur, duke ndihmuar tė mbrohesh nga obeziteti..
 
Top
FLUTURA
view post Posted on 13/5/2011, 20:31     +1   +1   -1




Ushqime te dobishme

Studimet nė lidhje me trupin e njeriut dhe ushqimin pėrmendin faktin se forma e ēdo peme, bime apo perimi tregon pjesėn e trupit pėr tė cilėn ėshtė e dobishme…

Ja disa shembuj:



Karrota

Kjo ėshtė karrotė e prerė pėr sė gjėri; i pėrngjan bebzės sė syrit; dhe me tė vėrtetė, studimet kanė vėrtetuar se karrota ėshtė shumė e dobishme pėr shikimin.



Domatja
Kjo ėshtė njė shtresė domate e kuqe, e cila ka katėr zgavra, sikurse zemra e cila ka ngjyrė tė kuqe si dhe katėr zgavra. Tė gjitha studimet bashkėkohore vėrtetojnė se domatet janė ushqim i zemrės dhe gjakut.



Rrushi

Tufa e rrushit i pėrngjan formės sė jashtme tė zemrės, dhe ēdo kokėrr rrushi i pėrngjan njė qelize tė gjakut. Tashmė studimet tregojnė se rrushi ėshtė i shėndetshėm pėr zemrėn, e po ashtu edhe pėr gjakun.



Arra

Arra i pėrngjan sė tepėrmi formės sė trurit me dy hemisferat e tij! Studimet vėrtetojnė se ngrėnia e arrės ndikon nė rritjen e shumė qelizave nervore tė cilat ndihmojnė veprimtarinė e trurit…



Fasulja

Fasuleja u ndihmon veshkėve nė kryerjen e punės sė tyre…; ajo i pėrngjan formės sė tyre…



Selino

Selino i pėrngjan formės sė eshtrave, madje ėshtė e dobishme pėr to. Sasia e sodiumit nė selino ėshtė 23 %; e njėjta pėrqindje gjendet nė eshtra.



Avocado

Avokado, patėlxhani dhe dardha janė tė domosdoshme pėr shėndetin e mitrės sė gruas. Studimet tregojnė se nėse gruaja ha njė kokėrr avokado pėr ēdo javė, njė gjė e tillė ndihmon nė barazpeshėn e hormoneve tė mitrės si dhe pakėson gjasat e sėmundjes sė kancerit tė qafės sė mitrės. Ėshtė me rėndėsi tė pėrmendim faktin se avokado ka nevojė pėr 9 muaj qė tė piqet plotėsisht.



Fiku

Fiku.. Ėshtė pemė e mbushur plotė e pėrplotė me fara, dhe se pėrdorimi i tij ėshtė i dobishėm pėr burrat, pasi rrit numrin e spermatozoidėve si dhe pakėson gjasat e sterilitetit.



Ulliri

Ulliri ėshtė i dobishėm pėr shėndetin dhe punėn e vezoreve tė gruas...



Patatja

Patateja e ėmbėl pėr nga forma i pėrngjan pankreasit dhe ndihmon nė barazpeshėn e sheqerit nė gjak.




Agrumet

Portokalli, limoni dhe agrumet tjera u pėrngjajnė gjėndrave tė cilat tajitin qumėshtin nė gjoksin e gruas, madje ato janė tė rendėsishme pėr shėndetin e gjirit…



Qepa

Qepa… u pėrngjan qelizave tė trupit… Studimet tregojnė se qepa ndihmon nė pastrimin e trupit nga sekrecionet, si dhe i bėn sytė tė lotojnė, me ē’rast lotėt bėjnė pastrimin e shtresave tė syve.
.



 
Top
view post Posted on 13/5/2011, 20:31     +1   +1   -1
Avatar

DURRSAK KAM LE DURRSAK DO TE VDES!https://www.dailymotion.com/alice-desi

Group:
Administrator
Posts:
6,279
Location:
DURRES

Status:
Offline


Dieta Atkins

Nje nga dietat me te mire njohura si dhe me te reklamuara qe synon ne uljen e karbohidrateve. E krijuar nga Dr. Robert Atkins ne 1960 per te uljen vete peshen e tij dhe me studime te ndryshme nga ana e tij ne mjeksi. Mbasi kuroi mbi dhjetra mijera paciente Atkins publikoj librin e tij me te cilen arriti shume popullaritet ne USA.

Atkins tregoi dy nga shkaqet kryesore e te qenit te shendosh obese (eng. obesity) ne USA 1 -nga karbohidratet sic jane sheqeri, mielli, dhe shurupi me fruktoze te larte e misrit si dhe 2- trans fat si ne vajrat e perpunuara duhen eliminuar.

Atkins limiton karbohitradet me qellim qe metabolizmi te ndryshoje nga djegia e glukozes ne djegien e proteinave dhe dhjamit. Ky proces quhet liposys dhe hyn ne perdorim kur trupi harxhon djegien karbohidrateve.

Fazat e Dietes

1- Induksioni

Kjo eshte faza me e veshtire ku karbohidratet e marra jane te limituara ne 20 gram net ne dite (gram karbohidrate minus gram fiber) nga te cilat 12-15 gram duhet te vijne nga sallatat jeshile apo perime te tjera. Ushqimet e lejueshme jane me nje sasi te caktuar mishi, peshku, vezesh, 4 oz djath, gjalp dhe vajra perimesh. Kafeina eshte e lejueshme me limit nese nuk te jep neps ose te shkakton ulje te sheqerit ne gjak.
Kjo faze tregon humbjen e peshes me te madhe mbasi shifet diferenca ne 5-10 pounds ne jave por nuk eshte e rralle kur induksioni perdoret dhe me aktivitet fizik gjithashtu.

2-Ulja e peshes ne vazhdimesi

Kjo faze ngrin nivelin e marrjes se karbohidrateve por e mban ne nivelin ku humbja e peshes ndodh. Marrja e karbohidrateve rritet nga 5 gram net ne jave. Kjo faza zgjat derisa ti te kesh arritur brenda 10 pounds (4.5 kg) peshen e deshirushme. Ne javen e pare duhet te shtohen sa me perime ne liste.

3-Mirmbajtja e djetes

Ketu karbohidratet shtohen nga 10 gram net ne jave. Kyci ketu eshte gjetja numrit maximal te karbohidrateve qe mund te hash cdo dite pa rritur peshen tende.

4-Mirmbajtja ne vazhdimesi

Kjo faze eshte krijuar qe personi te vazhdoje ne zakonet e krijuara ne fazat e me perparshme.

Atkins u be shume e njohur ne vitet 2003-4 ku 1 ne 11 persona ne Ameriken e Veriut ishte ne diete. Nga popullariteti i dietes shume firma falimentuan dhe shume te tjera hapen linja te reja me ulje karbohidratesh si psh. Coca Coli nxori C2, Pepsi-Cola nxori ne treg Pepsi Eddge.
 
Top
FLUTURA
view post Posted on 13/5/2011, 20:32     +1   +1   -1




Dieta ANTICELULIT
Dieta anticelulit duhet tė jetė e lehtė, e pasur me kos, fruta dhe perime. Sepse tė japin njė ndjenjė ngopjeje pa e furnizuar trupin me kalori e pėr mė tepėr pėrmbajnė vitamina dhe minerale

E hėnė

Mėngjesi

- kafe me qumėsht pjesėrisht tė skremuar (200 ml) 92 kalori

- bukė e thekur (30 g) 113 kalori

Paraditja

- kos pa yndyrė (125 ml) 45 kalori

Dreka

- pene integrale (50 g) me kungulleshka (75 g) 215 kalori

- perime mikse tė gjalla (speca, karota 150 g) 30 kalori

- portokall (200 g) 72 kalori

Pasditja

- ananas (200 g) 80 kalori

Darka

- krem spinaqi (200 g) me djathė tė grirė (5 g) 84 kalori

- pulė e pjekur (150 g, pa lėkurė) 309 kalori

- bukė e zezė (25 g) 60 kalori

- kivi (100 g) 44 kalori

E martė

Mėngjesi

- qumėsht pjesėrisht i skremuar (200 ml) 92 kalori

- bukė e thekur (30 g) 113 kalori

Paraditja

- kos pa yndyrė (125 ml) 45 kalori

Dreka

- pure me patate (150 g) 215 kalori

- parmixhano i pjekur nė skarė (5 g) 19 kalori

- sallatė jeshile (200 g) 30 kalori

- njė dardhė (150 g) 52 kalori

Pasditja

- ananas (200 g) 80 kalori

Darka

- supė me perime (200 g) me parmixhano tė pjekur (5 g) 99 kalori

- merluc me domate (250 g) 200 kalori

- bukė e zezė (50g) 121 kalori

- rrush i bardhė (200 g) 122 kalori

E mėrkurė

Mėngjesi

- kafe me qumėsht pjesėrisht tė skremuar (200 ml) 92 kalori

- bukė e thekur (30 g) 113 kalori

Paraditja

- kos pa yndyrė (125 ml) 45 kalori

Dreka

- supė me perime (200 g) 200 kalori

- parmixhano i pjekur nė skarė (5 g) 19 kalori

- sallatė jeshile (200 g) 30 kalori

- njė portokall (150 g) 51 kalori

Pasditja

- ananas (200 g) 80 kalori

Darka

- oriz i gatuar me lėng perimesh dhe majdanoz (50 g) 190 kalori

- parmixhano i pjekur nė skarė (5 g) 19 kalori

- biftek i pjekur (150 g) 178 kalori

- kivi (100 g) 44 kalori

E enjte

Mėngjesi

- kafe me qumėsht pjesėrisht tė skremuar (200 ml) 92 kalori

- bukė e thekur (30 g) 113 kalori

Paraditja

- kos pa yndyrė (125 ml) 45 kalori

Dreka

- spageti (60 g) me domate tė freskėta 200 kalori

- parmixhano i pjekur nė skarė (5 g) 19 kalori

- sallatė me karota (100 g) dhe selino (100 g) 55 kalori

- rrush i bardhė (200 g) 122 kalori

Pasditja

- ananas (200 g) 80 kalori

Darka

- kungulleshka (200 g) tė gatuara me njė vezė 150 kalori

- sallatė me lulelakėr (200 g) 50 kalori

- bukė e zezė (25 g) 60 kalori

- sallatė me portokall dhe dardha (200 g) 160 kalori

E premte

Mėngjesi

- kafe me qumėsht pjesėrisht tė skremuar (200 ml) 92 kalori

- bukė e thekur (30 g) 113 kalori

Paraditja

- kos pa yndyrė (125 ml) 45 kalori

Dreka

- oriz (50 g) me karkaleca (100 g) 238 kalori

- sallatė jeshile (200) 30 kalori

- dardha (200 g) 70 kalori

Pasditja

- ananas (200 g) 80 kalori

Darka

- fileto salmoni (150 g) 273 kalori

- sallatė me spinaq (200 g) 60 kalori

- patate tė pjekura (100 g) 148 kalori

- portokall (100 g) 36 kalori

E shtunė

Mėngjesi

- kafe me qumėsht pjesėrisht tė skremuar (200 ml) 92 kalori

- bukė e thekur (30 g) 113 kalori

Paraditja

- kos pa yndyrė (125 ml) 45 kalori

Dreka

- gjoks pule me erėza (200 g) 200 kalori

- patate tė pjekura (100 g) 148 kalori

- sallatė perimesh (200 g) 30 kalori

- kivi (100 g) 44 kalori

Pasditja

- ananas (200 g) 80 kalori

Darka

- oriz (50 g) me karkaleca (100 g) 238 kalori

- sallatė me radhiqe, rukola dhe domate (200 g) 50 kalori

- dardha (200 g) 70 kalori

E diel

Mėngjesi

- kafe me qumėsht pjesėrisht tė skremuar (200 ml) 92 kalori

- bukė e thekur (30 g) 113 kalori

Paraditja

- kos pa yndyrė (125 ml) 45 kalori

Dreka

- supė elbi (50 g) me kungulleshka (200 g) 330 kalori

- parmixhano i pjekur nė skarė (5 g) 19 kalori

- sallatė me fasule (100 g) e panxhar (100 g) 37 kalori

- rrush i bardhė (150 g) 91 kalori

Pasditja

- ananas (200 g) 80 kalori

Darka

- fileto viēi (100 g) me selino (20 g) 130 kalori

- sallatė marulesh dhe rukola (200 g) 30 kalori

- bukė e zezė (50 g) 121 kalori

- kivi (200 g) 88 kalori


.

 
Top
view post Posted on 13/5/2011, 20:35     +1   +1   -1
Avatar

DURRSAK KAM LE DURRSAK DO TE VDES!https://www.dailymotion.com/alice-desi

Group:
Administrator
Posts:
6,279
Location:
DURRES

Status:
Offline



14 ditė dietė

14 ditė dietė pėr fustanin e mbrėmjes

Ėshtė pikėrisht ajo periudhė e vitit kur ju doni tė dukeni nė maksimumin tuaj, por tė humbėsh peshė duket shumė e vėshtirė. Ndiqni dietėn dy javore dhe shihni rezultatin e shkėlqyer.Ju do tė pėlqenit tė humbnit tė paktėn gjysmėn e peshės sė vėnė pėr sezonin e festave tė fundvitit, por mbrėmjet qė ju duhet tė merrni pjesė medoemos, ushqimet e sezonit plus dhe presioni i ditėve para festave nė punė nuk ju lenė tė merrni frymė e jo mė tė gatuani njė ushqim me kalori tė pakta pėr veten tuaj. Fatmirėsisht dieta 14 ditore e pėrgatitur enkas pėr tė tilla raste do tė mundėsojė qė ju ta vishni lehtėsisht atė fustanin e zi elegant. Po tė ndiqet rregullisht kjo dietė do tė mund tė humbisni shumė kilogramė, nėse ju e pėrsėrisni pėr njė tjetėr dy javorėsh do tė hiqni nga trupi juaj tė paktėn gjysmėn e peshės. Ushqimet gjate kėsaj periudhe janė tė thjeshta pėr t'u pėrgatitur sepse dihet qė kjo ėshtė periudha mė e zėnė e vitit. Ato do tė jenė tė pėrshtatshme pėr tė mbajtur tė qėndrueshėm sheqerin nė gjak dhe oreksin tuaj nėn kontroll. Megjithatė ngaqė dihet qė gjatė kėtyre ditėve nuk mund tė ndiqni njė dietė tė rreptė apo do e prishni atė me drekat nė zyrė, plani "Hani si njė engjėll" do t'ju kthejė nė format e dėshiruara.

ĒFARĖ TĖ BĖSH
1. Ndiqeni kėtė plan sa mė mirė tė mundeni, por jeni tė lira ta ndėrroni atė dhe me ndonjė vakt tjetėr nėse dėshironi.
2. Porositni nė fillim tė javės qė tė keni gati ushqimin qė ju duhet. Duhet tė blini ushqim tė shėndetshėm me mė pak se 350 kalori, por kontrolloni etiketat qė tė jeni tė sigurta.
3. Sigurohuni qė tė hani vetėm njė minivakt mė tepėr nė ditė.
4. Pėrdorini gjysmė mase qumėshti nė ditė, tė pėrdorur nė ēaj apo kafe ose thjesht dhe ta pini.
5. Zėvendėsojeni dietėn "Hani si njė engjėll" nėse e keni tepruar njė ditė mė parė ose do ta prishni ditėn tjetėr.
6. Nėse ju sugjerohet njė sallatė mund ta shoqėroni pa frikė me njė lugė vaj ulliri .

PLANI I USHQIMIT
E HĖNĖ
Mėngjesi: Njė mollė dhe njė gotė me ēokollatė me qumėsht.
Dreka: Njė sandviē jo me shumė kalori dhe njė sallatė frutash.
Darka: Gatim me hudhra, spinaq, domate tė pjekura mirė tė shoqėruara me njė tas tė madh me sallatė jeshile.
E MARTĖ
Mėngjesi: Dy feta bukė dietike me gjalpė pa kalori. Dhe molla.
Dreka: Sandviē me peshk ton dhe 150 g jogurt me fruta dietike.
Darkė: Gjysmė porcioni makarona me njė kofshė tė vogėl pule (pa lėkure) dhe me salcė domatesh. Fruta, do preferoheshin dardhėt.
E MĖRKURĖ
Mėngjesi: Drithėra me qumėsht dhe njė gotė me lėng molle.
Dreka: Njė patate mesatare e shoqėruar me fasule tė pjekura 150 g.
Darka: Ushqim tė gatshėm me 350 kalori i shoqėruar me njė sallatė spinaqi tė zier.
E ENJTE
Mėngjesi: Jogurt me kalori tė pakta.
Dreka: Njė sandviē me shumė pak kalori (poshtė 300 kalori), plus dhe ndonjė lėng fruti.
Darka: Gatuani ēfarė tė dėshironi. Por tė mos jetė e rėndė dhe tė ketė mė tepėr pėrmbajtje vitaminash se lyrash.
E PREMTE
Mėngjesi: Njė biskotė dhe 150 g jogurt me fruta.
Dreka: Sandviē me peshk, dhe njė portokall.
Darka: Njė gjoks pule rreth me njė sallatė tė madhe jeshile e ndjekur nga njė frut kivi.
E SHTUNĖ
Mėngjesi: Vezė tė zier dhe kėrpudha tė ziera me pak vaj.
Dreka: Pėrgatisni njė sandviē me mish dhe domate.
Darka: Gatuani perime. Mė pas mund tė pini dhe njė gotė tė vogėl me ēokollatė.
E DIEL
Mėngjesi: Lėng tė freskėt portokalli nė njė masė 200 ml dhe fruta.
Dreka: Djathė deleje tė shoqėruar me lajthi.
Darka: Njė fileto tė vogėl salmon, patate dhe spinaq.
E HĖNĖ
Mėngjesi: Bukė dietike tė thekur me pak sojė dhe jogurt.
Drekė: Ushqim qė mund ta zgjidhni vetė por jo mė shumė se 280 kalori.
Darkė: Gjysmė pice vetėm me sallatė jeshile dhe njė ėmbėlsirė tė vogėl me fruta.
E MARTĖ
Mėngjesi: Njė gotė me qumėsht dhe njė shegė.
Drekė: Sandviē me kalori tė ulėta dhe njė mollė nektarin ose dardhė.
Darkė: Ushqim i gatshėm rreth 350 kalori me bizele dhe misėr tė ngrirė.
E MĖRKURĖ
Mėngjesi: Qumėsht dhe njė banane e vogėl.
Dreka: Makarona tė gatuara me ton, dhe majonezė dietike.
Darka: Gatuani diēka jo shumė tė rėndė por pikante.
E ENJTE
Mėngjesi: Dy feta tė vogla frutash dhe njė gotė me qumėsht
Dreka: Bėjeni vetė drekėn. Pėrzieni gjysmė avokadoje, dy domate dhe 50 g moxarela. Shtojini gjithashtu lėng limoni dhe piper tė zi.
Darka: Makarona tė ziera tė shoqėruara me njė sallatė miks pa vaj.
E PREMTE
Mėngjesi: Cornflakes me qumėsht dhe njė banane.
Drekė: Supe domatesh dhe njė sallatė me ēfarė tė dėshironi.
Darkė: Njė supė e ngrohtė dhe e shėndetshme me erėza dhe qepė.
E SHTUNĖ
Mėngjesi: Njė vezė e zier, shoqėruar me njė banane tė vogėl.
Dreka: Sandviē me 2 feta tė mira proshute, domate dhe tė lyer me majonezė dietike.
Darka: Makarona nė mikrovalė me salcė me domate.
E DIEL
Mėngjesi: Bukė me dy salsiēe.
Dreka: Tost me sardele dhe domate. Nė fund shoqėrojini me mollė.
Darkė: Brinjė pule, dy patate tė ziera dhe karota.

HANI SI NJĖ ENGJĖLL
Nėse e keni mbi ngarkuar veten nė festa apo nė kokteje tė shumta mos u ndjeni nėn panik. Vetėm ndiqni dietėn "Hani si njė engjėll" qė zgjat 24 orė. Ndiqeni kėtė dietė pėrpara mbrėmjes qė keni nė zyrė apo para ndonjė nate tjetėr kur ju tė ēmendeni paksa. Mos e ndiqni planin mė shumė se njė ditė nė kaq kohė dhe maksimumi dy herė nė javė.

Mėngjes: Njė shishe tė vogėl me lėng probiotik, plus njė fetė buke dietike tė lyer me marmelatė.
Mesditė: Njė banane.
Drekė: Sallatė tė madhe jeshile me dy fileto tė vogla tė grira pule dhe 125g ton.
Darkė: Njė pjatė me perime tė ziera me lėng limoni dhe piper tė zi. Shoqėrojeni me peshk ose salmon. Nė fund fruta tė freskėta
 
Top
11 replies since 13/5/2011, 20:23   1019 views
  Share