| Keshilla ushqimi Kur uleni per te ngrene eshte mire qe vemendja dhe energjite tuaja te perqendrohen tek ushqimi, dhe jo tek lajmet e dites, qe zakonisht jane me krime, vrasje, perdhunime, apo te diskutoni per probleme familjare, ekonomike, o politike duke ju bere qe t'ju largohet oreksi duke lene edhe ushqimin .Pasi cdo gje ka kohen dhe vendin e saj. Psh.. Kur beni dashuri ju instiktivisht thoni fjale te embla gje qe rrit harmonine midis jush dhe krijon nje raport me te qendrueshem dhe te kenaqshem per te dy, ndersa po te thoni ne keto momente intime , se ca na ke bo per dark, apo sa te mira ishin ato makaronat ose me keq akoma , pse si ke la enet ...jam i sigurt qe do kete efekt te kundert, dhe ju nuk do ta mbaroni dot raportin.Prandaj gjate ngrenies mund te flitet psh per ushqimin qe po hani apo per ato qe keni ngrene per pijet per plane se ku do mund te hanit dicka te mire ne nje klime romantike gje qe do te stimulonte tretjen e ushqimit sa me shpejt dhe me pak energji. Asnjeher, mos u nxitoni kur ushqeheni dhe mos hani ne kembe, apo duke ecur gjeni gjithmon kohen qe ngrenia te jete nje kenaqesi dhe jo nje pune rutine ne mes shume te tjerash, pasi rrisni se tepermi punen e organeve te tretjes duke i bere ato te punojne ne menyre te sforcuar. Hani gjithmon me orar, dhe mos e prishni ate , pasi organizmi yne memorizon keto orare , dhe ne oren e caktuar organet e tretjes fillojne punen duke derdhur shume lloj acidrash ne stomak gje qe ju ben te ndjeni uri dhe nese ju nuk hani brenda 20 min nga kjo fase ato acidra kalojne ne Intestino (zorre e trashe ) nga ku organizmi per te mrojtur ate nga gerryerja derdh lengje te tjera qe bejne neutralizimin e acidit por jo i gjith neutralizohet nje pjese edhe arrin te demtoje ate.Dhe ana tjeter negative e kesaj dukurie eshte se kur ju hani me pas stomaku ju pergjigjet me vonese kerkesave per acid gje qe vonon tretjen e ushqimit dhe si rrjedhoje dhimbje te stomakut . Ushqimi duhet copetuar mire ne goje deri ne lengezim pasi enzimet qe dalin nga gjendrat e beshtymes ndihmojne ne tretjen e ushqimit dhe siperfaqja e ushqimit ne kontakt me lengjet tretese te stomakut eshte me e madhe , ndersa gelltitja e copave te medha nuk merr enzimet e nevojshme per tretje dhe duke patur nje siperfaqe me te vogel ne kontakt me lengjet tretese vonohet shume tretja gje qe shkakton lodhje dhe harxhim energjie . Mbas ngrenies eshte mire te beni rreth 20-30 min pushim kohe kjo kur stomaku punon me kapacitet te plote dhe thith shume energji nga trupi gje qe ju ben te ndjeni njefar keputje apo lodhje. Mos perdorni ushqime te pregatitura industriale apo gjysem te pregatitura , mos perdorni ushqime te mbyllura neper qese apo kutia te ndryshme pasi te gjitha kane soluzione kimike per te ritur afatin e skadences . Mos hani mish apo peshk ne darke . Mishi konsumoni mish nga kafshe te vogla si pula, zogj, keca, dele, qingja,lepuj ne vend te vicit, lopes, kaut etj.. Mishi perdoreni dy here ne muaj dhe mundesisht ne zgare Peshkun jo me shum se dy here ne jave perdorni me shum qumesht dele ose dhie ne vend te qumshit te lopes Djathin perdoreni nje here ne jave ndersa ate te stazhionuar edhe dy here ne jave. vezet dy here ne jave dhe mundesisht te fresketa Fasule bisele mashurka etj dy here ne jave dhe duhen vene ne uje nje nate me pare qe te zbuten ne menyr natyrale . Buke zgjidhni ate integrale dhe jo buken e bardhe Orizin mund ta konsumoni deri tre here ne jave Makoronat nje here ne jave Ne cdo vaft nuk duhet te mungojne perimet frutat dhe zarzavatet Frutat mos i hani menjeher pas ushqimit por ne mes te dy vafeve Mund te hani arra bajame lajthi etj ne mes dy vafteve pa e egzagjiruar Sheqeri i bardhe duhet te perdoret sa me pak ose aspak Mos dilni nga shtepia pa ngrene mengjes dhe mos hani biskota apo lloj te tjera industriale te mbyllura neper qese. Mos perdorni gjalp margarine por gjalp dele ose lope te fresket duke ja hadhur ne fund te pregatitjes se ushqimit jo ne fillim pasi mbi temperaturen 42 grade te gjith yndyrnat nderrojne vetite e tyre. Mos egzagjironi shum me vajra gjalp e kripera sidomos neper sallatra te ndryshme Mos hidhni kripen ne uje kur zien por shtojeni ate ne pjate sejcili sipas deshires Mos pini me shume se nje kafe apo caj ne dite Eliminoni pijet alkolike me perqendrim te larte alkoli (Raki, wiski,uzo vodka etj..) Eliminoni pijet me gas dhe me sheqer si coca cola arancata etj . Pini lengun e frutave te shtrydhura dhe te freskta menjeher pas pregatitjes Mos hani kurre ushqimet e avancuara diten tjeter sidomos perimet e ziera ,vezet embelsirat etj Duhet te pini rreth 1,5 deri 2 litra uje ne dite Ne tavoline uluni i urritur dhe cohuni i pangopur Mos perzieni shume ushqime bashke apo proteine vegetali me proteine shtazore ne te njejten vaft Mund te hani edhe vetem fruta ose vetem perime ne nje vaft Mos perzieni frutat e embla dhe te bera me ato te tharta hani o njeren o tjetren Mos hani kur jeni me nerva me pare qetesohuni duke ngrene ndonje frut . Mos u ulni ne tavoline me njerez qe ju acarrojne nervat per motive te ndryshme Ushqimi mund te shoqerohet me nje gote vere te cilesise se larte mbi 2 vjecare dhe jo me nje liter vere "uthull " Kur nje ushqim ju ben dem duhet te pini shum uje per ta holluar dhe nxjerre ate jashte uji qe te pihet me shumice duhet tundur si ne shembullin e mesiperm. Mos hani ushqime me zorr dhe kunder vullnetit tuaj Mos u fusni kurre ne vaske me uje te ngrohte deri dy ore pas ushqimit.
|